Wijn decanteren | Onze aanraders, tips en beste manieren
De wijnkenners onder ons hebben het weleens over het decanteren van wijn. Deze term is bekend, maar wat betekent het eigenlijk? Wees gerust, zelfs ‘echte’ wijnkenners kunnen het vaak niet eens precies uitleggen.
Waarom wijn decanteren?
Decanteren is niet nodig voor elke wijn, maar het is essentieel voor wijnen met een flink depot — die donkere drab die je vaak in oudere rode wijnen aantreft. Deze wijnen, vaak van hoge kwaliteit en met jaren in de kelder, hebben sediment gevormd dat zich aan de bodem heeft gehecht. Deze wijnbezinksel wil je natuurlijk niet in je glas. Daarom is decanteren de beste manier om de wijn te genieten zonder die ongewenste deeltjes.
Zo decanteer je jouw favoriete wijn
Kies een fles wijn die je wilt decanteren en laat deze minimaal 24 uur rechtop staan. Dit zorgt ervoor dat de drab naar de bodem zakt. Zodra je hebt gewacht, is het tijd om te decanteren. Begin met een goede decanteerkaraf — of je nu kiest voor een U-vorm, een sigma-vorm, of een luxe variant, je vindt alle opties hier. Giet de wijn voorzichtig over in de karaf, en zorg ervoor dat je de drab of droesem niet mee inschenkt. Het is trouwens onschadelijk voor je gezondheid; de ontwikkeling van de drab is gewoon een natuurlijk proces. Maar voor een helder glas wijn is decanteren de sleutel.
Chique uitstraling
Bij het organiseren van een diner of speciale gelegenheid komt veel kijken: de tafel mooi dekken, heerlijke gerechten bereiden en zorgen voor sfeervolle decoratie. Waarom zou je daar niet een luxe tintje aan toevoegen? Serveer je wijn op een elegante manier en geef je gedekte tafel direct een chique uitstraling.